Aloita ratsastus

Kiinnostaako sinua ratsastaminen, muttet ole vielä uskaltautunut ratsastustunnille tai etsit sopivaa ratsastuskoulua? Tutustu oppaaseemme, jossa käymme läpi ratsastuksen alkeita ummikon näkökulmasta. Vinkkien avulla ensikosketuksesi hevoseen ja ensimmäiset laukat hevosen kanssa onnistuvat huoletta ja taipaleesi hevosharrastajana saadaan jouhevasti alkuun.

Aloita rauhallisesti

Hevonen voi olla hevosiin tottumattomille jopa pelottava eläin. Sillä on voimaa talloa ihminen jalkoihinsa ja villiintynyt hevonen on vaikea hallittava jopa kokeneelle ratsastajalle. Ensireaktio elävän eläimen selkään noususta voi hermostuttaa. Tämä on täysin luonnollista. Ihmisten kanssa hyvin toimeen tuleva seurallinen hevonen osaa silti suhtautua uuteen ratsastajaan maltilla. Eläin omalta osaltaan opettaa sen selkään istuvaa, miten käyttäydytään ja mitä se ohjastajaltaan odottaa.

Ratsastuksessa on kyse paljon muustakin, kuin teknisistä asioista. Sen keskiössä on yhteisen kielen opettelu, jotta hevonen ymmärtää selkeästi mitä seuraavaksi halutaan tehdä. Parhaiten vältät haaverit, kun päätät etukäteen mihin haluat hevosen kanssa ratsastaa ja mitä teet reitin aikana, kuunnellen ja tunnustellen samalla eläimen reaktioita.

Kun aloitat ensimmäisen ratsastustunnin, paikalla olevat ohjaajat ovat laittaneet kaikki välineet ja varusteet sinua varten valmiiksi. Myöhemmin näiden huoltaminen ja kiinnittäminen opetellaan erikseen. Ensimmäisten tuntien tarkoituksena on tutustuttaa uusi ratsastaja turvallisesti hevosen läheisyyteen, miten ratsaille noustaan ja siitä poistutaan sekä miten eläintä käskytetään oikeaoppisesti.

Mitä ratsastusvarusteita aloittelija tarvitsee?

Täysiverisiä ratsastuskamppeita ei aivan alussa tarvitse ostaa, mutta tarvitset vähintään ratsastussaappaat tai -kengät, pitkät kestävät housut ja mielellään ratsastuskypärän, jota käytännössä lähes kaikki käyttävät, vaikkei se olekaan pakollinen. Näitä voi isommilla hevostalleilla myös lainata tai vuokrata mahdollisuuksien mukaan, jos vasta tutustut lajiin. Suositeltavinta on ostaa omat varusteet heti kun mahdollista.

Kohtele hevosta kunnioituksella

Hevonen on elävä olento eikä leikkikalu. Älä pakota hevosta lähellesi, jos se arastelee. Anna sille aikaa sopeutua uuteen tilanteeseen. Hevosellakin on tunteet, etkä voi odottaa sen olevan joka ratsastuskerralla samalla tuulella. Hevosta lähestytään hieman kuin kissaa ja sitä tervehditään ojentamalla käsi sen kuonolle ja antamalla sen koskettaa kättäsi. Helpoiten luottamuksen ja lämpimän suhteen rakentaminen käy rutiinien kautta, jolloin hevonen osaa ennakoida mitä seuraavaksi tehdään ja tuntee näin olonsa turvalliseksi.