Hevosen hoito

Hevosen hoitaminen on sen omistajalle osa luontaista arkea, joka hoituu rutiinilla. Omaa hevosta vasta hankkiessa tai ratsastusharrastusta aloittaessa, on syytä käydä läpi perusasiat, joita päivittäinen huolto pitää sisällään. Ruokkimisen ja riittävän nesteensaannin huolehtimisen ja kavioiden puhdistamisen ohella hevonen tulee harjata säännöllisesti. Harjaamisesta on monia käytännön hyötyjä sen lisäksi, että kiiltäväharjainen hevonen näyttää upealta.

Hevonen rakastaa harjaamista

Harjaaminen on yksi ensimmäisiä omistajan tehtäviä, joka opetellaan ja jonka myötä uuteen lemmikkiin tutustutaan rauhassa. Hevonen oppii näin luottamaan ratsastajaan, tunnistamaan tutut hajut ja ymmärtää, että harjaaminen on osa päivän mieluisia rutiineja. Hevosen huoltajana puolestaan pystyt tarkkailemaan harjaamisen lomassa lemmikin vointia ja onko esimerkiksi sen kehossa haavoja, turvotusta tai merkkejä tulehduksista tai muuta hälyttävää. Mitä aikaisemmassa vaiheessa oireet huomaat, sitä tehokkaammin hevonen voidaan hoitaa.

Harjalla on väliä

Hevosroduissa ja yksilöissä on paljon eroja harjasten ja karvan suhteen. Harjan valinta tulee tehdä karvojen pituuden ja laadun perusteella ja miten niitä yleensä hoidetaan. Kun hevonen on puhdas tai erityisen herkkä kosketukselle, harjaamiseen soveltuu parhaiten pehmeä harja. Jos ratsu on kovin likainen tai mutainen se joudutaan puhdistamaan tarkemmin. Tällöin kovempiharjaksinen harja on paras keino irrottaa pinttynyt lika.

Harjan materiaalina käytetään joko jouhta tai keinokuitua. Lopputuloksen kannalta ei ole väliä kumman harjatyypin valitsee. Keinokuituinen harja voi kuitenkin aiheuttaa staattisia sähköiskuja. Yhdelläkin harjalla voi pärjätä, mutta hevosen häntää ja harjaa varten voi hankkia erikseen omat välineensä, jos ne menevät usein takkuun.

Kavioiden puhdistaminen

Harjojen ohella toinen välttämätön investointi hevosen huollossa on kaviokoukku, jolla poistetaan lika, roskat ja juuttuneet kivet kavioista päivittäin. Puhdistamista voi hyvin verrata kynsivälien puhdistamiseen ja se on tärkeä osa hevosen terveydenhuoltoa. Juuttuneet kivet voivat aiheuttaa hiertymiä ja tulehduksia, jos niitä ei poista ajoissa.

Kaviokoukut ovat edullisia ja erot eri mallien välillä ovat lähinnä kosmeettisia. Joissain koukuissa on mukana kova harja, jolla saa harjattua helposti irtoavan lian ja mudan pois kätevästi. Kun kavioita puhdistetaan, samalla tulee tarkistaa kengät ja niiden istuvuus. Löysät kengät tulee kiinnittää uudelleen ja kuluneet vaihtaa. Muista kuitenkin, että hevosen kengittäminen tulee jättää aina tähän koulutetun ammattilaisen tehtäväksi.