Hevosrodut

Erilaisia hevosrotuja on satoja ja uusia syntyy edelleen jalostuksen myötä. Eri roduilla on omat persoonalliset luonteenpiirteensä ja fyysiset ominaisuudet, jotka määräävät hevosen soveltuvuutta eri toimiin. Tässä suhteessa hevosia voi verrata hyvin koiriin. Ravihevoselta vaaditaan nopeutta, maaseudun työhevoselta kestävyyttä ja voimaa, koulutuskäyttöön tarkoitetulta hevoselta säyseyttä ja lemmikiksi tarkoitetulta hevoselta sopeutumiskykyä. Esittelemme artikkelissa kolme suosituinta hevosrotua: suomenhevonen, arabianhevonen ja poni.

Suomenhevonen

Suomenhevonen on kylmäverinen hevosrotu ja kotimaamme ylpeys, jonka puhdas jalostaminen aloitettiin vuonna 1907. Alkuperää ei tunnetta tarkasti, mutta rodun juuret ulottuvat ainakin keskirautakaudelle reilun tuhannen vuoden taakse. Suomenhevosella on nöyrä, uskollinen, auttavainen ja sinnikäs luonne kuvastaen näin täydellisesti suomalaista sisua ja soveltuen mainiosti lähes mihin tahansa tehtävään. Historiallisesti eniten suomenhevosia on käytetty työhevosina maaseudulla. Niillä oli lisäksi elintärkeä rooli sodissa niin muonaratsuina kuin eturintamassa sotaratsuina. Nykyään suomenhevonen on suosituin ravihevosena ja määrällisesti suurin osa uudesta kannasta kasvatetaan puhtaasti kilpailutarkoitukseen. Lyhyen kilpauran jälkeen suomenhevoset jäävät yleensä lemmikeiksi ja jälkeläisten tuotantoon.

Arabianhevonen

Maailman vanhin ja yleisesti kauneimpana pidetty hevosrotu on peräisin Arabian niemimaalta. Arabianhevonen on useimpien nykyisten hevosrotujen pohjalla ja sillä on ollut merkittävä vaikutus hevosten jalostukseen. Karuissa olosuhteissa beduiinien kasvattamat arabit muokkautuivat vuosituhansien aikana voimakkaiksi työhevosiksi, sinnikkäiksi matkakumppaneiksi ja rohkeiksi sotaratsuiksi. Herkkänä eläimenä arabianhevonen vaatii huolellisen kouluttamisen, mutta oikeissa käsissä se on erittäin luotettava ratsu, joka palvelee isäntäänsä varsasta eläkepäiville. Eniten arabian täysiverisiä hevosia näkee nykyään näyttelyeläiminä.

Poni

Poni tai ponihevonen on pienikokoinen hevonen, jonka säkäkorkeus jää alle puoleentoista metriin. Poikkeuksena tähän ovat miniatyyrihevoset sekä islanninhevonen, jotka ovat ponin kokoisia, mutta omat rotunsa. Ponit ovat suosittu lasten ratsu ja yleensä ensimmäinen oma hevonen, joka hankitaan. Niillä on tunnetusti vilkas ja itsepäinen luonne, joka saattaa yllättää kokemattoman ratsastajan. Hyvin hoidettuna ponista saa kuitenkin uskollisen ja säyseän ratsun. Suosituimmat ponirodut ovat rotevarakenteinen ja hyvin matala shetlanninponi, jonka säkäkorkeus jää reiluun metriin ja tätä suurikokoisempi ruotsalainen russponi, joka on suosittu Suomessa. Luotettavan luonteen omaava russia käytetään paljon ratsastuskouluissa, valjakkojen vetoon, esteratsastukseen ja ravihevosena.