Hevosurheilutapahtumat

Raviurheilu on koko kansan viihdettä tarjoten tunnelmallisia hetkiä raviradalla, uljaiden eläinten ja taidokkaiden ohjastajien ottaessa mittaa toisistaan. Raveja järjestetään vuoden jokaisena päivänä kahta joulun pyhäpäivää lukuun ottamatta. Voittajien veikkaaminen ja monipuoliset Toto-pelit ovat olennainen osa ravien viehätystä. Rahapelaajia ilman hevosurheilu tuskin olisi yltänyt nykyiseen suosioonsa. Suomessa ravikauden huippukohta ovat Kuninkuusravit, joka on samalla vuoden suurin kotimainen urheilutapahtuma tuloissa mitattuna ja suurimpia ravitapahtumia maailmassa. Muita merkittäviä eurooppalaisia raveja ovat Copenhagen Cup, Oslo Grand Prix ja Prix d’Amérique.

Kuninkuusravit

Kuninkuusravit ovat Suomen tärkein raviurheilutapahtuma ja samalla suurimpia säännöllisiä yleisötapahtumia, joka kerää parhaimmillaan 55 000 henkeä vuosittain seuraamaan kisoja paikan päälle vaihtuvalla paikkakunnalla. Ensimmäisen kerran vuonna 1924 järjestetyn ravitapahtuman pääosassa ovat edelleen suomenhevoset, jotka ottavat yhteen kahdessa eri sarjassa jaettuna oreihin ja tammoihin. Kolmen lähdön yhteisajan perusteella nopeimmin juossut hevonen ja ohjastaja kruunataan sarjoittain ravikuninkaaksi ja -kuningattareksi. Matkat ovat 2 100 m, perinteinen mailin juoksu sekä ravit päättävä 3 100 m juoksu.

Copenhagen Cup

Kesäkuussa Kööpenhaminassa järjestettävä Copenhagen Cup on Tanskan menestyksekkäin ravitapahtuma, jossa ottavat yhteen lämminveriset hevoset. Sillä Suomen Kuninkuusraveihin verrattava historia, mutta vakiintui tapahtumana vasta vuonna 1975. Eniten voittoja on Tanskan ohella kertynyt Ruotsiin. Suomalaishevosella voittoon on ylletty kahdesti, vuosina 1979 ja 2000.

Oslo Grand Prix

Bjerkenin ravirata Oslossa on maan suurin ja siellä järjestetään vuosittain toukokuussa Bjerkenin ravit, joka pitää sisällään useita eri suurkilpailuja ja luokkia. Tapahtuman päättää Oslo Grand Prix -kutsukilpailu, johon osallistuvat parhaat ohjastajat ja hevoset harkinnan mukaan ja jossa ajetaan vain yksi jännittävä 2 100 m juoksu.

Prix d’Amérique

Grand Prix d’Amérique täytti vuonna 2020 sata vuotta ja on Ranskan suurin raviurheilutapahtuma, joka syntyi alun perin poliittisena kannanottona. Amerikkaan viittaava nimi kunnioittaa tärkeän liittolaisen uhrauksia Ranskan rinnalla ensimmäisessä maailmansodassa Saksaa vastaan. Politiikka vaikutti suoraan sääntöihin ja käytettyyn hevoskantaan. Sarjat on jaettu ranskaravureihin ja amerikanravureihin, asettaen näin liittolaiset rinta rinnan. Grand Prix d’Amériquesta on vuosien saatossa muodostunut epävirallinen maaottelu Ranskan ja Yhdysvaltojen karjanjalostajien välillä.