Raviradat

Raviurheilu on rahakasta bisnestä, joka elää urheilufanien ehdoilla. Kaukana ovat ajat, jolloin mikä tahansa areena kelpasi kisanäyttämöksi. Nyt katsojat vaativat mukavuuksia, oheisviihdettä ja hyvin hoidettua tapahtumaa, jotta ravien seuraaminen on hauskaa riippumatta siitä miten oma suosikkihevonen pärjää. Parhaat raviradat maailmassa tarjoavat luksusta raharikkaille jääkiekon tai jalkapallon fanikeitaiden tapaan. Tässä artikkelissa ovat esittelyssä hienoimmat raviradat Suomesta ja maailmalta.

Vermo

Espoossa sijaitseva Vermo on Suomen pääravirata, jonka pääomistaja on toistaiseksi Helsingin kaupunki. Siellä kisataan 75 päivänä vuodessa. Säännöllisistä tapahtumista rahallisesti merkittävin on keskiviikkoinen Toto65, joka on veikkaajien suosiossa. Vermon tärkeimmät pääkilpailut ovat keväällä ajettava kansainvälinen Finlandia-ajo ja syksyllä järjestettävä Suuri Suomalainen 4-vuotiaiden hevosten derby. Raviradan katsomoon mahtuu 2000 henkeä. Oheispalveluita ovat mm. kaksi ravintolaa, useampi kahvila, hevostarvikemyymälä ja toimistotilat valmennuksen käyttöön.

Royal Ascot

Hevosurheilumaailman kruununjalokivenä pidetään Englannin Berkshiressa sijaitsevaa Royal Ascot -ravirataa. Se on toiminut historian saatossa näyttämönä lukemattomille suurkisoille, joissa silmäätekevät Englannin kuninkaallisia myöten käyvät viihtymässä ja näyttäytymässä kansalle. Ravivuoden kohokohtia Ascotissa ovat heinäkuussa järjestettävät Kuningas George IV:n ja Kuningatar Elizabeth Stakesin nimeä kantavat kilpailut. Vuonna 1711 rakennettu ravirata modernisoitiin täysin vuonna 2004 vastaamaan nykyvaatimuksia, kunnioittaen kuitenkin historiallisia puitteita.

Churchill Downs

Louisvillesta, Kentuckysta, löytyy vuonna 1875 rakennettu ravirata Churchill Downs, jonka katsomoon mahtuu peräti 120 000 henkeä. Tilaa tarvitaan, sillä rata tunnetaan paremmin Kentucky Derbyn kautta, joka on maailman suosituimpia raviurheilutapahtumia. Alun perin huterasti rakennetut puitteet on sittemmin uusittu. Lähes 100 miljoonaa euroa kustantaneen remontin myötä palveluina löytyy nyt luksusmajoitus lähes sadalle VIP-vieraalle, uudet kerhohuoneet ja 360-astetta kattava teatteri, jossa voi seurata Kentucky Derbysta kertovaa dokumenttia. Kisojen seuraamista helpottavat radan ympäriltä löytyvät 750 kaiutinta ja 52 metriä leveä ja 25 metriä korkea näyttö, joka oli valmistuessaan maailman suurin.

Meydan

Moderneista raviradoista näyttävin on Dubaihin vuonna 2010 rakennettu Meydan. Dubai on tunnettu huikeista rakennusprojekteista, joissa mikään idea ei ole liian villi. Meydanista tuli valmistuessaan maailman pisin yhtäjaksoinen rakennelma, jolla on pituutta 1 600 metriä ja jonka katsomoon mahtuu 60 000 henkeä. Tärkein ravitapahtuma on vuotuinen Dubai World Cup. Luksushotellin lisäksi oheispalveluita ovat ravimuseo, galleria ja puolikas golfrata.